Kwaaltjes, hoe ga je om met ongemakken in je zwangerschap?

kwaaltjesJe bent zwanger, een zwangerschap brengt veel veranderingen in je lichaam teweeg. De hormonen gieren door je lijf, je baarmoeder groeit, je borsten maken zich klaar voor hun nieuwe functie, je ‘verweekt’, kortom: je vertrouwde lichaam is niet meer zoals je dat gewend bent.

Het is dan ook niet zo gek dat je hier soms last van ondervindt. We hebben een aantal veel voorkomende zwangerschaps-klachten op een rijtje gezet, voorzien van tips en adviezen.

Aambeien

Deze spataderen van de anus worden veroorzaakt door een verslapping van de bloedvatwanden onder invloed van progesteron. Daarnaast komt er gedurende de zwangerschap steeds meer druk op je onderlijf te staan. Wanneer er zich ook nog een verstopping voordoet, zijn alle voorwaarden voor het ontstaan van aambeien aanwezig. Het geeft vaak jeuk en een pijnlijk gevoel. Ook kan er tijdens de ontlasting wat bloed meekomen.

TIP: zorg voor een soepele ontlasting en probeer niet actief mee te drukken tijdens het poepen.

Er zijn diverse aambeienzalven te verkrijgen, die prima tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden. Wij adviseren een Curanolkuur bestaande uit zalf en tabletten. Deze kun je bij de meeste drogisten en apotheken krijgen of zelf bestellen op www.curanol.nl.

Afscheiding

De doorbloeding van je vagina neemt tijdens de zwangerschap flink toe. Daardoor produceren de kliertjes in je vaginawand meer vocht. Je kunt merken dat je meer afscheiding hebt dan normaal.  Meestal is het reukloos en waterig. Heb je jeuk, wat dikkere afscheiding en een branderig gevoel? Dan heb je mogelijk een schimmelinfectie. Het is belangrijk om deze te behandelen. Bij apotheek en drogist zijn vaginale capsules en creme verkrijgbaar. Even contact opnemen met je huisarts kan ook. TIP: Draag katoenen ondergoed en vermijd het gebruik van inlegkruisjes waar veel plastic in verwerkt is.

Bandenpijn

Je baarmoeder is met banden aan je bekken verbonden, als een soort trampoline. Doordat je baarmoeder groeit, komt er meer rek op die banden te staan. Dit kan soms gemene steken aan de zijkant van je buik richting liezen geven. Bandenpijn is volkomen normaal en verdwijnt weer wanneer je baarmoeder aan de nieuwe situatie gewend is.

TIP: probeer onverwachte bewegingen te vermijden. Ga even rustig zitten als je steken hebt en probeer je te ontspannen, de pijn zal dan vanzelf verdwijnen.

Bekkenklachten

Om het bekken klaar te maken voor de bevalling, treedt er verweking op. Helaas is dit een langzaam proces dat al tijdens de zwangerschap begint. Je bekken wordt hierdoor wat beweeglijker. Veel vrouwen merken dit door pijn in de onderrug of een beurs gevoel in het schaambeen, meestal na een vermoeiende dag.

TIP: doe het rustig aan! Probeer je bekken niet te veel te belasten door tillen, bukken en veel lopen. Let op je houding en loop op platte schoenen. Wissel ook regelmatig van houding. Voor meer adviezen kun je altijd bij ons terecht.

Blaasontsteking

Vaak plassen is een kwaal waar bijna alle zwangeren last van hebben. Moet je wel erg vaak kleine beetjes plassen, is het plassen pijnlijk of heb je ook buikpijn, dan heb je mogelijk een blaasontsteking.  Neem in dat geval contact op met ons of met je huisarts. Je urine wordt dan gecontroleerd en indien er sprake is van een blaasontsteking krijg je een antibioticakuur voorgeschreven. Meld de huisarts altijd dat je zwanger bent of borstvoeding geeft.
TIP: veel water drinken, vitamine C en cranberry sap of - tabletten kunnen een blaasontsteking mogelijk voorkomen.

Bloedneuzen en bloedend tandvlees

Schrik niet van een bloedneus of van bloedend tandvlees bij het poetsen. In de zwangerschap zijn de wanden van de bloedvaatjes in de neus en het mondslijmvlies wat dunner en beter doorbloed. Dit zorgt er voor dat ze wat sneller gaan bloeden. TIP: Gebruik  een zachte tandenborstel en blijf je tandarts en mondhygiënist bezoeken tijdens je zwangerschap.

Brandend maagzuur

Zwangerschapshormonen en de groei van je baarmoeder zorgen er voor dat het maagklepje de maag niet meer zo goed afsluit. Met als gevolg dat er wat maagzuur terug in je slokdarm kan lopen. Dit geeft vaak een onaangenaam branderig gevoel of het gevoel dat je eten niet zakt.

TIP: eet kleine hoeveelheden over de dag verspreid. Vermijd koffie, frisdrank en vette, pittig gekruide etenswaren. ’s Nachts een extra kussen onder je hoofd kan de klachten ook verminderen.

Soms helpt een lepel vla of een slok melk. Mocht dit niet helpen, dan zijn er ook diverse middelen te krijgen die het zuurbranden tegengaan, zoals Maalox, Antagel of Rennies.

Duizeligheid bij rugligging

Wanneer je een tijdje op uw rug ligt, kan het zijn dat je erg duizelig wordt, dat het zweet je uitbreekt en dat je het gevoel hebt flauw te vallen. Vaak gaat dit over door op je zij te draaien. We noemen dit het vena cava syndroom. Het wordt veroorzaakt doordat de zware zwangere baarmoeder op de onderste holle ader drukt. Dit is onaangenaam, maar niet gevaarlijk voor je baby. TIP: zorg dat je een extra kussen onder je rug hebt liggen of zet bij een elektrisch verstelbaar bed je rugleuning wat omhoog.

Harde buiken

Je baarmoeder is een holle spier die regelmatig samentrekt. In de zwangerschap ervaar je dit als een harde buik. Vaak merk je dit bij een plotselinge beweging of aan het eind van de dag als je het druk hebt gehad. Harde buiken zijn ongevaarlijk en horen bij de zwangerschap. Wanneer je er echter veel hebt, ze pijnlijk zijn of je er andere klachten bij hebt, neem dan altijd contact met ons op!
TIP: neem voldoende rust en probeer je te ontspannen. Een warm bad of een warme kruik doet wonderen.

Koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes virus. Wanneer je eenmaal met dit virus besmet bent, kom je er niet meer van af. De koortslip zal af en toe tevoorschijn komen. Een koortslip is in de zwangerschap ongevaarlijk voor je kindje. De eerste 3 maanden na de geboorte kunnen baby’s wel besmet worden met het herpes virus en daar erg ziek van worden. TIP: behandel je koortslip in de zwangerschap en tijdens het kraambed met een crème of speciale pleister. Zorg dat je je handen regelmatig wast. Nu ook even niet knuffelen en kussen met de baby.

Kuitkrampen

Lig je net lekker te slapen, zit je ineens rechtop in bed door een enorme kramp in je kuit! Bijna de helft van de zwangeren heeft last van deze kwaal. De oorzaak is niet precies bekend, maar heeft waarschijnlijk met meerdere factoren te maken. Kuitkramp kan erg vervelend zijn, maar is ongevaarlijk. TIP:  zit niet met je benen over elkaar, zorg voor voldoende beweging, drink voldoende en doe regelmatig rek- en strekoefeningen voor je kuiten. Wat extra magnesium kan soms ook helpen. Bij acute kuitkramp: Strek je been en trek je tenen naar je toe. Massage en warmte kunnen soms ook wonderen doen.

Misselijkheid

De eerste maanden van je zwangerschap is het hormoon HCG in grote hoeveelheden in je lichaam aanwezig. Het is een belangrijk hormoon voor de eerste weken van de zwangerschap, maar helaas ook een grote veroorzaker van (ochtend)misselijkheid de eerste 16 weken van de zwangerschap.

TIP: begin de dag met een kopje thee en een crackertje in bed. Eet  gedurende de dag regelmatig kleine maaltijden, zodat je geen lege maag hebt en doe het rustig aan. Het is belangrijk dat je vooral probeert te blijven drinken en niet uit te drogen. Gember (thee, siroopof in tabletvorm) kan soms de klachten verminderen, net als acupunctuur of voetreflextherapie.

Hyperemesis gravidarum

Soms heb je last van een extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid, ook wel hyperemesis gravidarum genoemd (afgekort HG). HG is een zwangerschapsaandoening die gekenmerkt wordt door gewichtsverlies, ondervoeding, uitdroging en verlies van functioneren in het dagelijks leven. De extreme misseiljkheid en/of het braken kan op de langere termijn gevolgen hebben voor de gezondheid van de moeder en het kindje.

Als je merkt dat je regelmatig moet overgeven, niet meer goed kunt drinken, minder dan 3 x per dag kunt plassen of als het overgeven een ernstige beperking geeft in je dagelijkse activiteiten, is het goed om (ook bij twijfel) altijd contact met ons op te nemen. We kunnen dan afstemmen hoe we jou, eventueel in samenspraak met je huisarts, de beste zorg kunnen bieden.

Obstipatie

Tijdens de zwangerschap wordt de werking van de darmen wat trager. Dit wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron. Het gevolg hiervan is dat veel vrouwen last krijgen van verstopping.

TIP: zorg voor vezelrijke voeding. Bijvoorbeeld bruinbrood, (gebroken) lijnzaad door de yoghurt, veel groente en fruit (met schil). Ook voldoende vocht inname is erg belangrijk. Door veel te bewegen worden je darmen gestimuleerd en ga naar het toilet zodra je aandrang voelt.

Opgezette enkels, handen en voeten

Iedere zwangere houdt vocht vast. Zolang je bloeddruk normaal is en je geen andere klachten hebt zoals braken, bovenbuikspijn en maagpijn, kunnen dikke enkels en vingers geen kwaad. TIP: Blijf voldoende water drinken, eet verschillende soorten fruit en zorg voor beweging. Ook regelmatig met je benen omhoog zitten en een kussen onder je voeteneinde kan verlichting geven.

Pijnlijke borsten

Tijdens de zwangerschap groeit het borstweefsel doordat er melkklieren en bloedvaten worden aangemaakt. Hierdoor kunnen je borsten pijnlijk zijn. Bij sommige zwangeren groeien de borsten 1-2 cupmaten, bij andere vrouwen worden de borsten alleen zwaarder. Dit is allebei normaal en zegt niets over de kwaliteit van de voeding na de geboorte van de baby. Het kan voorkomen dat er tijdens de zwangerschap al melk uit je tepels komt, maar meestal komt de voeding pas op gang in het kraambed. TIP: zorg voor een goed passende beha. Soms is het nodig om nieuwe beha’s aan te schaffen vanwege je veranderde cupmaat.

Rugpijn

Rugpijn komt veel voor in de zwangerschap. Je houding verandert meestal wat door je groeiende buik en je bekken en banden worden wat slapper onder invloed van hormonen. TIP: Zwemmen en rugspieroefeningen kunnen de spieren soepel houden. Je kunt beter geen hoge hakken dragen en (zwaar) tillen. Bij blijvende rugklachten is het verstandig een therapeut te bezoeken.

Spataderen

Tijdens de zwangerschap komt er meer druk op de bloedvaten in de onderste helft van je lichaam. Hierdoor kunnen spataderen ontstaan op je benen, maar soms ook op je schaamlippen. TIP: Zorg dat je niet te lang achter elkaar staat of zit.  Je benen afdouchen met koud water kan soms helpen. Bij toenemende klachten kunnen elastische (steun) kousen verlichting brengen. Probeer ’s nachts je benen wat hoger te leggen door een kussen onder je voeteneinde te plaatsen.

Vermoeidheid

Vermoeidheid komt voor bij 90% van de zwangeren. Zwanger zijn kost nu eenmaal veel energie! Soms is bloedarmoede de oorzaak, maar lang niet altijd.

TIP: Luister goed naar je lichaam en geef aan de vermoeidheid toe. Probeer een dutje te doen overdag en ga ’s avonds vroeg naar bed.

Zwangerschapsstriae

Ze kunnen er ineens in schieten, de zwangerschapsstriemen of striae. Dit komt door de rek op je huid door de groei van je baarmoeder. Door de spanning op je huid, begint de opperhuid een beetje te scheuren. De striae is meestal wat paarsrood van kleur. Na de zwangerschap verbleken ze en worden ze kleiner. Helaas gaan ze nooit helemaal weg. TIP: Helaas zijn er geen tips om striae te voorkomen. Crèmes en olies smeren kan wat verlichting geven, maar voorkomen de striemen niet.