Menu
https://www.degeboortezaak.nl/echo/verloskundige-echo-s


Anderen over ons

Benieuwd hoe andere (aanstaande) ouders onze zorg hebben ervaren?

Bekijk ervaringen

Kindje in beeld, van eerste tot laatste echo

In je zwangerschap zullen we op een aantal momenten jullie kindje bekijken via een echo. Deze echo’s worden gemaakt door de verloskundigen en door gespecialiseerde echoscopisten. De echo’s zijn niet verplicht. Jullie kunnen er zelf voor kiezen om bepaalde echo’s wel of niet te laten maken.

Vroege echo

echoRond 8 weken zwangerschap zijn jullie welkom voor een eerste echo. We kunnen jullie je kindje dan voor het eerst laten zien. We kijken of we het hartje kunnen zien kloppen, meten de baby op, kijken of er geen sprake is van een meerlingzwangerschap en we beoordelen of de zwangerschap in de baarmoeder zit en niet daarbuiten. Deze echo wordt niet standaard door je zorgverzekeraar vergoed, maar wij zien het als een #service van de Zaak en sturen je hier geen rekening voor.

De termijnecho

De tweede echo krijg je tussen 10 en 11 weken zwangerschap. Tijdens deze echo meten we de hoofd-stuit lengte van je kindje nogmaals op, aan de hand hiervan bepalen we de exacte zwangerschapsduur en de datum waarop je bent uitgerekend.

13 weken echo (op eigen verzoek) vanaf 1 september

Rond 13 weken kun je vanaf 1 september 2021 kiezen voor een 13 weken echo. Dit is een medische echo die gemaakt kan worden tussen 12+3 en 14+3 weken. Deze echo lijkt veel op de 20 weken echo, er wordt gekeken naar mogelijke lichamelijke afwijkingen die vroeg zichtbaar zijn. Je kunt alleen voor deze echo kiezen als je deelneemt aan een wetenschappelijk onderzoek (IMITAS studie). Niet alle afwijkingen kunnen worden gezien. De 13 weken echo is geen vervanging van de 20 weken echo. Ze vullen elkaar wel aan. Bij deze echo wordt niet gekeken naar het geslacht van jullie kindje. Landelijk is afgesproken dat de echoscopistes daar geen uitspraak over mogen doen.  Voordat deze echo plaats vindt, heb je eerst een uitgebreid counselingsgesprek met jullie verloskundige, zodat jullie een goede keuze kunnen maken.

Meer over de 13 weken echo

20 weken echo (op eigen verzoek)

Rond 20 weken zwangerschap volgt een structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Bij dit onderzoek wordt gekeken of de baby geen lichamelijke afwijkingen heeft. Alle organen van het kind worden bekeken en ook de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de plaats van de placenta wordt beoordeeld. De echo is niet bedoeld om het geslacht van jullie kindje te bepalen, maar meestal kan het wel gezien worden.

Soms kan het zijn dat er een medische reden is om deze echo in het ziekenhuis te laten maken door een gynaecoloog of arts-echoscopist. Wanneer dit aan de orde is voor jullie, bespreken we dat met je op het spreekuur en verwijzen we je naar een ziekenhuis naar keuze.

De 20 weken echo wordt standaard vergoed door de zorgverzekeraar, maar het is geen verplicht onderzoek. Er vindt altijd een counselingsgesprek plaats rond 10-12 weken om jullie te helpen bij het maken van een keuze. De keuze om deze echo wel of niet te laten maken, is aan jullie.

Meer over 20 weken echo

More about the 20 weeks ultrasound in other languages

Liggingsecho

Rond de 36e week van je zwangerschap wordt een liggingsecho gemaakt. Dit wordt gedaan om met 100% zekerheid vast te stellen of de baby met zijn hoofd of stuit naar beneden ligt. 

Willen jullie je kindje nog langer bewonderen? 

Kijk dan naar de mogelijkheden om een pretecho te laten maken.