Inhoudsopgave

Kinderwens: Gezond
Zwanger worden

Heb jij een kinderwens? Wil jij gezond en goed voorbereid je zwangerschap in? De gezondheid en leefstijl van jou en je partner hebben invloed op het zwanger worden.

Wist je dat de organen van het kindje al in de eerste maanden van de zwangerschap worden aangelegd? Als je ontdekt dat je zwanger bent is dit proces al in volle gang. Daarom is het belangrijk om al vóór de zwangerschap zo gezond mogelijk te gaan leven. Hieronder geven we je alvast de belangrijkste informatie en tips.

Veelgestelde vragen

Vruchtbaarheid

Heb je een kinderwens en wil je graag zwanger worden? Bij de een duurt het langer voor je zwanger bent dan bij de ander. Je hebt het helaas niet voor het zeggen hoe dit bij jullie zal verlopen. Eén keer vrijen kan al genoeg zijn, maar meestal is het de eerste keer nog niet direct raak. Maak je niet te snel ongerust als je niet direct zwanger bent. Probeer seks leuk en ontspannen te houden.

Kinderwens UtrechtVan alle vrouwen die een kinderwens hebben en proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden zwanger en ruim 80% binnen een jaar. Na twee jaar is gemiddeld 90% zwanger. Na je 35e duurt het gemiddeld langer voordat je zwanger wordt.

Ben je regelmatig ongesteld? Met een cyclus van 28 dagen ben je ongeveer 2 weken na je laatste menstruatie het meest vruchtbaar. Rond die tijd vindt ongeveer de eisprong plaats. Heb je een langere of kortere cyclus, dan heb je gemiddeld 14 dagen vóór je verwachte volgende menstruatie je eisprong.

De eicel blijft na de eisprong ongeveer 12 uur vruchtbaar. Zaadcellen blijven 2-3 dagen leven. Als je zwanger wilt worden, is het advies om 24-48 uur voor de eisprong te vrijen. Je kunt ook een ovulatietest kopen, deze geeft aan welke dagen je het meest vruchtbaar bent.

Ben je na een jaar nog niet zwanger? Maak dan een afspraak bij je huisarts voor advies.

Foliumzuur slikken

Foliumzuur verlaagt de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij je baby. Het duurt zo’n vier weken voordat je lichaam genoeg foliumzuur heeft opgebouwd. Daarom adviseren we een maand voordat je stopt met anticoncptie te starten met foliumzuur.

Slik 400 microgram foliumzuur per dag en gebruik dit tot 10 weken zwangerschap. Als je niet snel zwanger wordt, kun je het gerust blijven slikken, foliumzuur is niet schadelijk. Foliumzuur koop je zonder recept bij de drogist of apotheek.

Alcohol, roken en drugs

Het gebruik van alcohol, roken en drugs kunnen er voor zorgen dat je minder vruchtbaar bent. Dit geldt voor vrouwen maar ook voor mannen!

Alcohol, roken en drugs zijn ook slecht voor je (toekomstige) baby. Ze geven een grotere kans op een miskraam en kunnen ervoor zorgen dat je kindje te vroeg en/of te licht geboren wordt.

Zodra je gestopt bent met anticonceptie kun je al zwanger worden. Daarom is het advies om te stoppen met roken, alcohol of drugs-gebruik als je een kinderwens hebt en zwanger wilt worden.

Het kan moeilijk zijn om te stoppen met alcohol, roken of drugs-gebruik. Je bent niet de enige! Vraag hulp bij je huisarts of maak een afspraak op het kinderwens spreekuur.

Gezond eten en bewegen

Zwangere dame in bos sportenEen gezonde gevarieerde voeding en een gezond gewicht helpen je om makkelijker zwanger te worden. Heb je overgewicht of ben je juist te licht? Dit kan van invloed zijn op je vruchtbaarheid. Een hoog of laag BMI kunnen tijdens de zwangerschap ook extra risico's met zich meebrengen. We adviseren je ruim voor de zwangerschap te streven naar een gezond gewicht. Een diëtiste kan je hierin goed begeleiden.

Het is goed om elke dag 30 minuten te bewegen. Dit helpt om fit en gezond te blijven.

Risico's op je werk

Werk je met chemische stoffen of straling? Schadelijke stoffen en straling kunnen ervoor zorgen dat je minder vruchtbaar wordt.

Voorbeelden van risico’s zijn:

  • werk waarbij je in contact komt met oplosmiddelen, bestrijdingsmiddelen, medicijnen tegen kanker of zware metalen
  • werk waarbij je te maken hebt met straling, zoals röntgenstraling
  • werk waarbij je een infectie kunt oplopen.

Maak een plan samen met je bedrijfsarts bij een kinderwens; misschien kun je ander werk doen of extra bescherming krijgen. Heb je geen bedrijfsarts op je werk? Dan denken we graag met je mee.

Heb je een (chronische) ziekte en/of gebruik je medicijnen?

Heb jij een (chronische) ziekte, bijvoorbeeld diabetes, hoge bloeddruk of epilepsie en een kinderwens? Je aandoening kan invloed hebben op je zwangerschap. En je zwangerschap kan invloed hebben op jouw klachten. Samen kunnen we bepalen welke (extra) zorg je tijdens de zwangerschap nodig hebt.

Sommige medicijnen hebben invloed op je vruchtbaarheid of de gezondheid van jullie toekomstige kindje. Vraag hierover advies bij je huisarts of maak een afspraak op het kinderwensspreekuur. 

Erfelijke ziekte

Rood hart in handenKomt er een erfelijke ziekte voor in jouw familie of in de familie van je partner? Sommige ziektes kun je doorgeven aan je toekomstige kindje.

Voor een aantal erfelijke ziektes is het mogelijk om vóór de zwangerschap onderzoek te laten doen, bijvoorbeeld een dragerschapstest. Bij andere aandoeningen kan er al vroeg in de zwangerschap onderzoek bij het kindje gedaan worden.

We adviseren dit met je behandelend arts te bespreken of om een afspraak te maken op het kinderwens spreekuur om je hierover verder te adviseren. Je hebt dan meer tijd en meer mogelijkheden om keuzes te maken dan tijdens de zwangerschap.
 

Vorige zwangerschap

Is een eerdere zwangerschap of bevalling heftig voor je geweest of waren er complicaties? Dit kan invloed hebben op jullie kinderwens voor een tweede zwangerschap. Soms kan het stress- of angstklachten geven.

Heb je meerdere miskramen gehad, suikerziekte, een hoge bloeddruk of werd je kindje te vroeg geboren? Soms is er onderzoek of behandeling mogelijk zodat er minder kans is op dezelfde problemen bij een volgende zwangerschap.
Maak een afspraak op het kinderwens spreekuur zodat we jullie een persoonlijk advies kunnen geven.

Meer informatie

Zwangerwijzer

Strakszwangerworden

Persoonlijk advies

Gezond, voorbereid en zonder vragen je zwangerschap in? Kinderwens? Wil je graag meer weten en een persoonlijk advies? Maak dan een afspraak op het kinderwens spreekuur op een van onze locaties. We zullen samen kijken naar jullie situatie en een advies op maat geven.

Afspraak kinderwensspreekuur

Ben je eerder zwanger geweest?
Heb je al een kindje?