Menu
https://www.degeboortezaak.nl/kraamtijd/wat-moet-je-regelen


Anderen over ons

Benieuwd hoe andere (aanstaande) ouders onze zorg hebben ervaren?

Bekijk ervaringen

Van alles te regelen, je to do-lijstje

Tijdens de zwangerschap heb je al allerlei voorbereidingen gedaan voor de komst van jullie kindje. Nu de baby er is, zijn er een aantal zaken die geregeld moeten worden. Meestal neemt je partner deze taken op zich, terwijl jij aan het bijkomen bent in je kraambed. We hebben een overzicht voor jullie gemaakt.

Aangifte

aangifteJullie baby moet binnen drie dagen na de dag van de geboorte worden aangegeven bij de burgerlijke stand. Dit doe je in de plaats waar jullie kindje is geboren.
Meer over aangifte

Maak voor de aangifte altijd een afspraak. Neem legitimatie mee van zowel jezelf als je partner.
Aangifte in Houten    Aangifte in Nieuwegein     Aangifte in Utrecht    Aangifte in Wijk bij Duurstede

Vitamine K en D

Baby’s hebben extra vitamine D en K nodig als ze borstvoeding krijgen. Vanaf een leeftijd van een week tot hun vierde jaar hebben kinderen extra vitamine D nodig. Geadviseerd wordt om een kindje 10 microgram extra vitamine D per dag te geven. Tot en met een leeftijd van drie maanden (12 weken) is een supplement met 150 microgram vitamine K per dag nodig. Het lichaam maakt zelf vitamine K in de darmen, maar bij baby's tot drie maanden gebeurt dit nog niet voldoende.  Ook baby’s die flesvoeding of opvolgmelk drinken, hebben dagelijks een supplement met 10 microgram vitamine D nodig.

Anticonceptie

Misschien ben je er zo vlak na de bevalling nog niet mee bezig, maar toch is het goed om vast over anticonceptie na te gaan denken. Voor je eerstvolgende menstruatie heb je al een eisprong en kun je weer zwanger worden. Er zijn verschillende vormen van anticonceptie mogelijk. Belangrijk is dat je een vorm kiest die bij jullie past. Geef je borstvoeding? Let bij je keuze voor een bepaald middel even op of het ook in combinatie met borstvoeding gebruikt kan worden. Al je vragen over anticonceptie kun je met ons bespreken, bijvoorbeeld op de nacontrole afspraak 6 weken na de bevalling. Maar een aparte afspraak hiervoor maken mag ook. 
Wij kunnen alle vormen van anticonceptie voorschrijven en plaatsen ook een spiraaltje of implanon. 

Meer over anticonceptie

Nacontrole

Vind je het fijn om de bevalling nog een keer na te bespreken, heb je klachten of vind je het gewoon leuk om de baby te showen, kom dan op nacontrole op de praktijk. We kunnen dan antwoord geven op jullie vragen en zo nodig nog aanvullende controles doen, zoals je bloeddruk of ijzergehalte meten. Uiteraard zijn we ook benieuwd hoe het ouderschap bevalt. Meestal is de nacontrole rond 6 weken na de bevalling.