https://www.degeboortezaak.nl/misselijkheid/_454___20_NL_______

Kwaaltjes, hoe ga je om met ongemakken in je zwangerschap?

kwaaltjesEen zwangerschap brengt veel veranderingen in je lichaam teweeg. De hormonen gieren door je lijf, je baarmoeder groeit niets ontziend, je borsten maken zich klaar voor hun nieuwe functie, je ‘verweekt’, kortom: je vertrouwde lichaam is niet meer zoals je dat gewend bent.

Het is dan ook niet zo gek dat je hier soms last van ondervindt. We hebben een aantal veel voorkomende zwangerschaps-klachten op een rijtje gezet, voorzien van tips en adviezen.

De eerste maanden van je zwangerschap is het hormoon HCG in grote hoeveelheden in je lichaam aanwezig. Het is een belangrijk hormoon, want het zorgt ervoor dat de jonge zwangerschap in stand blijft. Helaas is het ook de grote veroorzaker van (ochtend)misselijkheid.

Na de 16e week neemt het HCG langzaam af en verdwijnt de misselijkheid meestal ook.

TIP: begin de dag met een kopje thee en een crackertje in bed. Zorg dat je door de dag heen regelmatig kleine maaltijden eet, zodat je geen lege maag hebt en doe het rustig aan. Het drinken van gembersiroop kan de klachten ook verminderen. Dit is te verkrijgen bij de Toko, ook in tablet vorm. Nuxvomica is een homeopathisch middel en te koop bij de meeste drogisten. Acupunctuur of voetreflextherapie kan ook de klachten doen verminderen.

Wanneer je overmatig braakt kan het zijn dat je uitdroogt. De afvalstoffen uit je lijf kunnen dan niet goed afgevoerd worden. Probeer dus goed te blijven drinken en let op of je nog wel plast! Neem (ook bij twijfel) altijd contact met ons op wanneer je regelmatig overgeeft.