Zwanger in Odijk: wat nu?

Je hebt een zwangerschapstest gedaan en je weet nu dat je zwanger bent. Misschien heb je ook al gemerkt dat er iets aan of in je lichaam verandert. Wat kun je beter wel en niet doen nu je zwanger bent? Hieronder kun je lezen over de eerste symptomen van zwanger zijn en onze tips. Woon je in Odijk of omgeving en zoek je fijne en professionele begeleiding tijdens je zwangerschap? Voel je vrij om contact met ons op te nemen en maak een afspraak bij onze hoofdlocatie in Houten.

Zwanger… wat zijn eigenlijk de symptomen?

Je woont in Odijk of omgeving en je vermoedt dat je zwanger bent. Met deze handige lijst kun je checken of je zwangerschapssymptomen hebt. Niet iedere vrouw heeft dezelfde symptomen maar de eerste symptomen van zwangerschap kunnen zijn:

 1. Misselijkheid. Een vervelend gevoel dat soms een paar weken duurt, maar voor sommige vrouwen langer kan duren.
 2. Een gevoelige onderbuik of pijn in de onderbuik. Je onderbuik kan opgezwollen, gespannen of strak aanvoelen, als je net zwanger bent. Ook je borsten kunnen gevoelig zijn of gespannen aanvoelen. Wanneer je net zwanger bent, kun je last krijgen van hoofdpijn of je kunt je duizelig voelen. Dit komt door de hormonale veranderingen in je lichaam.
 3. Stemmingswisselingen of emotioneel zijn. Hormonen kunnen er ook voor zorgen dat je al in een vroeg stadium van het zwanger zijn, meer huilerig of geïrriteerd bent.
 4. Verandering van smaak. Kun je de geur van je shampoo niet meer verdragen of heb je ineens zin in draadjesvlees?
 5. Ook je reuk en smaak kunnen veranderen als je net zwanger bent.
  90% van alle zwangeren heeft last van vermoeidheid. Zwanger zijn kost veel energie. Vooral in de eerste weken wanneer je lichaam moet wennen aan de andere hormonen die nu actief zijn.

Kom meer te weten over alle zwangerschapskwaaltjes die kunt hebben. Gedeelde smart is halve smart!

Wat moet je doen als je zwanger bent in Odijk of omgeving

Afspraak bij de verloskundige

Je hebt een positieve zwangerschapstest en je herkent misschien zelfs nog wat van de hierboven genoemde symptomen. We kunnen ons heel goed voorstellen dat je nog vragen hebt. Neem in dat geval contact op met een van onze verloskundigen die in Odijk of omgeving werkzaam zijn, om een eerste afspraak in te plannen: kies onze dichtstbijzijnde locatie in Houten en vul het inschrijfformulier in.

Afspraak maken     Meer over de controles

Het belang van foliumzuur en vitamine D als je zwanger bent

zwanger, wat nu in HoutenAanstaande moeders in Odijk en supplementen

Ben je al begonnen met het slikken van foliumzuur en vitamine D voordat je zwanger werd? Prima! Doe je dit nog niet, dan is ons advies: begin hier zo snel mogelijk mee, nu je zwanger bent.

Foliumzuur

Wanneer je zwanger bent, zorgt het slikken van foliumzuur ervoor dat de kans verlaagd wordt dat je baby geboren wordt met een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte. Normaal gesproken krijg je wel foliumzuur binnen via je normale voeding, maar dit is niet voldoende wanneer je zwanger bent. We adviseren dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken tot je 10 weken zwanger bent.

Vitamine D

Wanneer je zwanger bent is ook vitamine D een belangrijk supplement om te slikken. Vitamine D zorgt voor een goede groei van je kindje. We adviseren om dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken. Dit kun je gedurende de hele periode dat je zwanger bent blijven doen, ook wanneer je borstvoeding geeft.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie als zwangere in Odijk of omgeving? Neem dan contact op met een van onze verloskundigen op onze hoofdlocatie in Houten.

Wat je écht beter kunt laten staan nu je zwanger bent

Ook als aanstaande moeder in Odijk, is het verstandig om te kijken naar wat je zoal eet. Eet je normaal gesproken al gezond en gevarieerd, dan hoef je niet veel aan je eetpatroon te veranderen. Eten voor twee is dus niet nodig, want goede voeding zorgt ervoor dat zowel jij als de baby niets tekortkomen tijdens de zwangerschap.

Er zijn wel een paar producten die je beter kunt vermijden als je zwanger bent. Ze kunnen mogelijk besmet zijn en een infectie veroorzaken zoals toxoplasmose en listeriose.

Aanstaande moeders in Odijk eten beter geen::

 • Rauw vlees of vleeswaren (gemaakt van rauw vlees), zoals filet américain, ossenworst, rode biefstuk, carpaccio, salami en rosbief
 • Zachte kazen die van rauwe melk gemaakt zijn (au lait cru)
 • Rauwe vis en gerookte kant-en-klare vis uit de koeling
 • Rauwe eieren of producten met rauwe eieren
 • Lever

Meer over voeding

9 extra (en belangrijke) adviezen wanneer je zwanger bent:

 • Geen alcohol drinken. Alleen drankjes met 0,0% alcohol hebben geen invloed op je baby.
 • Niet meer dan 1 kop koffie per dag drinken vanwege de cafeïne.
 • Niet roken en geen drugs gebruiken als je zwanger bent.
 • Let op met het gebruik van medicijnen. Overleg altijd met je huisarts - of met ons - of je medicijnen veilig te gebruiken zijn.
 • Alle groenten goed wassen voor gebruik, ook de voorgesneden groente uit de supermarkt.
 • Niet te veel leverproducten eten zoals leverworst en paté. Een portie per dag is toegestaan.
 • Laat de kattenbak door iemand anders schoonmaken of trek handschoenen aan.
 • Trek ook handschoenen aan als je in de tuin gaat werken.
 • Eet regelmatig vette vis als je zwanger bent, maar niet meer dan 2 porties per week.

Zwanger zijn en sporten

sporten terwijl zwanger in HoutenOok wanneer je zwanger bent, is bewegen of sporten voor aanstaande moeders in Odijk belangrijk. Zo blijf je je fit, sterk en energiek voelen tijdens je zwangerschap. Sporten verbetert je slaap en kan zwangerschapsklachten voorkomen of verminderen. Een goede conditie helpt je ook tijdens de bevalling en zorgt daarna voor een sneller herstel.

Sport tips

Moeders voor Moeders

Ook voor vrouwen die zwanger zijn in Odijk

Andere vrouwen helpen wanneer je zwanger bent

Geluk kun je delen! Moeders voor Moeders wil de kinderwens van stellen met vruchtbaarheidsproblemen vervullen. Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Ik wil meedoen