Borst- of flesvoeding, de beste start voor jullie kindje

Dat borstvoeding de beste start voor je kind is, blijkt uit verschillende onderzoeken. Moedermelk bevat precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Daarnaast beschermt het je kind onder andere tegen infecties door de antistoffen die borstvoeding bevat.

borstvoedingOok hebben kinderen die borstvoeding krijgen minder vaak last van allergieën en hebben ze veelal een hogere weerstand. Ondanks deze voordelen is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om borstvoeding te gaan geven. Op basis van medische of persoonlijke gronden kun je ervoor kiezen om geen borstvoeding te gaan geven. Flesvoeding is dan een prima alternatief. Het belangrijkste is dat je een manier van voeden kiest waar jij en je kindje zich prettig bij voelen. Een manier die bij jullie past.

Voorbereiding

Ook voor borstvoeding geldt: een goede voorbereiding is het halve werk! Het is dan ook aan te raden om je tijdens de zwangerschap al te verdiepen in het geven van borstvoeding. Door het bezoeken van borstvoedingsavonden of het lezen van boeken en sites, ben je straks optimaal voorbereid!

Borstvoeding: de voordelen

 voor je baby

  • Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je baby de eerste 6 maanden nodig heeft. Alleen van vitamine K en D heeft je baby extra nodig.
  • Borstvoeding beschermt de baby tegen ziekten. Er zitten afweerstoffen en andere werkzame stoffen in. Vooral de melk die je in de eerste paar dagen na de geboorte aanmaakt (het colostrum), bevat grote hoeveelheden stoffen die beschermen tegen ziekten. Daarna is de hoeveelheid aan deze stoffen lager, maar omdat kinderen meer drinken krijgen ze evenveel beschermende stoffen binnen als in het begin. 
  • Baby’s ervaren minder pijn, bijvoorbeeld wanneer ze een hielprik krijgen, als ze direct daarna borstvoeding krijgen.
  • Borstvoeding beschermt je kind mogelijk tegen overgewicht op latere leeftijd. 
  • Borstvoeding kost niets en je hebt het altijd bij je

 voor jou

  • Borstvoeding beperkt het bloedverlies na de bevalling.
  • Borstvoeding helpt je om weer op gewicht te komen.
  • Borstvoeding zorgt voor een band tussen jou en je kind. Huid-op-huid-contact bij borstvoeding zorgt voor de aanmaak van oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Jij en je baby worden daarvan rustiger en ontspannen.
  • Er zijn aanwijzingen dat vrouwen die lange tijd borstvoeding geven een lager risico hebben op bepaalde vormen van borstkanker.

Meer over borstvoeding

Lactatiekundige

Lactatiekundigen zijn gespecialiseerd in borstvoeding en alles wat daar verder bij komt kijken. Borstvoeding geven betekent soms (zeker de eerste week) investeren, maar is vaak zeker de moeite waard! Soms is het nodig om wat extra advies en hulp te krijgen voor een goede start van de borstvoeding. Een consult bij de lactatiekundige is dan een uitkomst. In de meeste gevallen wordt dit vergoed door je zorgverzekeraar.

Flesvoeding

flesvoedingMisschien heb je in de zwangerschap al besloten om jullie kindje straks flesvoeding te gaan geven. Het is handig om dan al voeding en flesjes in huis te hebben. De meeste baby’s kunnen na de geboorte starten met de standaard 1 zuigelingenvoeding van een willekeurig merk. Koop niet teveel flesjes van 1 merk, soms blijkt je kindje beter te drinken uit een ander flesje. Zorg dat je altijd de kleinste maat speen hebt.
Meer over flesvoeding