Menu
https://www.degeboortezaak.nl/zwanger/screenende-tests

Screenende tests, als je meer wilt weten

Bijna alle aanstaande ouders vragen zich wel eens af of de baby gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Er zijn een aantal tests die jullie in de zwangerschap kunnen laten doen om mogelijke afwijkingen bij de baby op te sporen.

Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Als jullie meer willen weten, zullen we jullie uitgebreid informeren over de onderzoeken, waardoor jullie tot een weloverwogen keuze kunnen komen om wel of geen prenatale screening te laten doen. 

NIPT

De NIPT is een onderzoek waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht. Het laboratorium onderzoekt het DNA in het bloed op chromosoomafwijkingen en kan zo bepalen of jullie kindje down-, edwards- of patausyndroom heeft. In jouw bloed zit DNA dat afkomstig is van de placenta (moederkoek) en DNA dat afkomstig is van de moeder. Het DNA van de placenta is bijna altijd hetzelfde als het DNA van het kindje. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap. 

Kosten voor de NIPT:
€ 175 
Deze kosten worden meestal niet door je zorgverzekeraar vergoed.

Meer over NIPT

More about prenatal screening in other languages

Combinatietest

combinatietestDe combinatietest onderzoekt vroeg in de zwangerschap of er een verhoogde kans is dat jullie kindje downsyndroom heeft. Ook wordt onderzocht of er een verhoogd risico is op 2 andere zeldzame chromosoom afwijkingen, patausyndroom en edwardssyndroom. De test bestaat uit 2 onderzoeken, een echo om de nekplooi van je baby te meten en een bloedtest bij jou. Het onderzoek brengt geen risico’s met zich mee voor jou of je kindje.

Het gaat hier om een kansberekening en niet om een zekerheidstest! Het onderzoek geeft dus geen garantie of je kindje wel of niet het syndroom van down heeft.

Kosten voor de combinatietest:
 - bij eenlingen en bij het eerste kind van een meerlingenzwangerschap € 176,96
 - bij elk volgend kind van een meerlingenzwangerschap € 106,90
Deze kosten worden meestal niet door je zorgverzekeraar vergoed.

Meer over combinatietest

20 weken echo

Rond 20 weken zwangerschap volgt een structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Bij dit onderzoek wordt gekeken of de baby geen lichamelijke afwijkingen heeft. Alle organen van het kind worden bekeken en ook de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de plaats van de placenta wordt beoordeeld. De echo is niet bedoeld om het geslacht van jullie kindje te bepalen, maar meestal kan het wel gezien worden. Soms kan het zijn dat er een medische reden is om deze echo in het ziekenhuis te laten maken door een gynaecoloog of arts-echoscopist. Wanneer dit aan de orde is voor jullie, bespreken we dat met je op het spreekuur en verwijzen we je naar een ziekenhuis naar keuze. De 20 weken echo wordt standaard vergoed door de zorgverzekeraar, maar het is geen verplicht onderzoek. De keuze om deze echo wel of niet te laten maken, is aan jullie.

Kosten voor de 20 weken echo:
- bij eenlingen en bij het eerste kind van een meerlingenzwangerschap € 154,36
- bij elk volgend kind van een meerlingenzwangerschap € 154,36
Deze kosten worden door je zorgverzekeraar vergoed.

Meer over 20 weken echo