Screenende tests, als je meer wilt weten

Bijna alle aanstaande ouders vragen zich wel eens af of de baby gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Er zijn een aantal tests die jullie in de zwangerschap kunnen laten doen om mogelijke aandoeningen bij de baby op te sporen.

Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Als jullie meer willen weten, zullen we jullie uitgebreid informeren over de onderzoeken, waardoor jullie tot een weloverwogen keuze kunnen komen om wel of geen prenatale screening te laten doen. 

NIPT

De NIPT is een onderzoek waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht. Het laboratorium onderzoekt het DNA in het bloed op chromosoomafwijkingen en kan zo bepalen of er aanwijzingen zijn dat het kindje mogelijk down-, edwards- of patausyndroom heeft. Je kunt ook nevenbevindingen laten onderzoeken. In jouw bloed zit DNA dat afkomstig is van de placenta (moederkoek) en DNA dat afkomstig is van de moeder. Het DNA van de placenta is bijna altijd hetzelfde als het DNA van het kindje. Je kunt de NIPT laten doen na de termijnecho en vanaf 10 weken zwangerschap. 

Hulp bij het maken van een keuze

Als jullie kiezen voor screening onderzoek, welk gevoel kan de uitslag jullie geven?

Je raakt ongerust: de uitslag geeft aan dat jullie kindje misschien een aandoening heeft. Meestal is vervolgonderzoek nodig om dit zeker te weten. Willen jullie dat dan? 

Je kunt voor moeilijke keuzes komen te staan: uit het vervolgonderzoek kan naar voren komen dat jullie kindje een aandoening heeft. Jullie moet dan nadenken over de toekomst. Zou je de zwangerschap willen uitdragen of willen jullie de zwangerschap afbreken? Wil je voor deze keuze gesteld worden of daar niet over hoeven nadenken? 

Je wordt gerustgesteld: bij de screening zijn geen aandoeningen gevonden. Of er is een aandoening gevonden die in het dagelijkse leven weinig problemen geeft. Ook al is de uitslag goed, jullie kindje kan toch een aandoening hebben. Want de screening vindt niet alle aandoeningen.

Het is belangrijk om hier samen goed over na te denken.

Hulp bij het kiezen

13 weken echo

Rond 13 weken kan kiezen voor een 13 weken echo. Dit is een medische echo die gemaakt kan worden tussen 12+3 en 14+3 weken. Deze echo lijkt veel op de 20 weken echo, er wordt gekeken naar mogelijke lichamelijke afwijkingen die vroeg zichtbaar zijn. Je kunt alleen voor deze echo kiezen als je deelneemt aan een wetenschappelijk onderzoek (IMITAS studie). Niet alle afwijkingen kunnen worden gezien. De 13 weken echo is geen vervanging van de 20 weken echo. Ze vullen elkaar wel aan. Bij deze echo wordt niet gekeken naar het geslacht van jullie kindje. Landelijk is afgesproken dat de echoscopistes daar geen uitspraak over mogen doen.  Voordat deze echo plaats vindt, heb je eerst een uitgebreid counselingsgesprek met jullie verloskundige, zodat jullie een goede keuze kunnen maken. Deze echo wordt vergoed.

20 weken echo

Rond 20 weken zwangerschap kun je kiezen voor een structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Bij dit onderzoek wordt gekeken of de baby geen lichamelijke afwijkingen heeft. Alle organen van het kind worden bekeken en ook de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de plaats van de placenta wordt beoordeeld. De echo is niet bedoeld om het geslacht van jullie kindje te bepalen, maar meestal kan het wel gezien worden. Soms kan het zijn dat er een medische reden is om deze echo in het ziekenhuis te laten maken door een gynaecoloog of arts-echoscopist. Wanneer dit aan de orde is voor jullie, bespreken we dat met je op het spreekuur en verwijzen we je naar een ziekenhuis naar keuze. De 20 weken echo wordt standaard vergoed door de zorgverzekeraar, maar het is geen verplicht onderzoek. De keuze om deze echo wel of niet te laten maken, is aan jullie.