Zwanger: wat nu?
De zwangerschapstest geeft aan dat je zwanger bent en misschien voel je ook al wat veranderingen in je lichaam. Maar waar moet je nu op letten en wat kun je beter wel en niet doen? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.
Foliumzuur en Vitamine D
Misschien ben je voor de zwangerschap al gestart met het slikken van foliumzuur en vitamine D. Als je dit nog niet doet, adviseren we je daar zo snel mogelijk mee te starten. Foliumzuur verlaagt de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij je baby. Maar de hoeveelheid foliumzuur die je binnenkrijgt via de voeding is meestal niet genoeg. Slik 400 microgram foliumzuur per dag tot 10 weken zwangerschap. Vitamine D zorgt voor een goede groei van je kindje. Slik 10 microgram vitamine D per dag. Je kunt dit je hele zwangerschap gebruiken en ook tijdens de borstvoedingsperiode wordt vitamine D geadviseerd.
Help! Wat kan ik nu beter laten staan?
Een gezonde en gevarieerde voeding is voor iedereen belangrijk. Als je gewoonlijk gezond en gevarieerd eet, hoef je tijdens de zwangerschap weinig te veranderen. Eten voor twee is dus niet nodig! Een goede voeding zorgt ervoor dat zowel jij als de baby niets tekort komen tijdens de zwangerschap. Er zijn echter een aantal producten die je tijdens de zwangerschap beter kunt vermijden omdat ze mogelijk besmet zijn en een infectie, zoals toxoplasmose en listeriose, kunnen veroorzaken.
Eet nu even geen:
- Rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, rode biefstuk, carpaccio, salami en rosbief.
- Zachte kazen die van rauwe melk gemaakt zijn (au lait cru).
- Rauwe vis en gerookte kant- en –klare vis uit de koeling
- Rauwe eieren of producten met rauwe eieren
- Lever
Dan nog een paar adviezen:
- Drink geen alcohol. Alleen 0,0% alcoholvrije drankjes hebben geen invloed op je baby.
- Drink vanwege de cafeïne niet meer dan 1 kop koffie per dag.
- Rook niet en gebruik geen drugs.
- Let op met het gebruik van medicijnen. Overleg altijd met je huisarts of met ons of je medicijnen veilig te gebruiken zijn.
- Was alle groente goed voor gebruik, ook de voorgesneden groente uit de supermarkt.
- Eet niet teveel leverproducten, zoals leverworst en paté. Eén portie per dag mag.
- Laat de kattenbak door iemand anders schoon maken, of trek handschoenen aan.
- Trek ook handschoenen aan als je in de tuin gaat werken
- Eet regelmatig vette vis, echter niet meer dan 2 porties per week.
Afspraak bij de verloskundige
Zodra je een positieve zwangerschapstest hebt, kun je contact met ons opnemen om een eerste afspraak te maken. Kies de locatie die het dichtst bij je in de buurt is en vul het inschrijfformulier in.
Afspraak maken Meer over de controles
Sporten
Ook tijdens de zwangerschap is bewegen of sporten een must. Zo zorg je dat je je fit, sterk en energiek voelt tijdens je zwangerschap. Door te sporten kun je vaak zwangerschapsklachten voorkomen of verminderen en verbetert je slaap. Een goed conditie helpt je ook tijdens de bevalling en zorgt voor een sneller herstel daarna.