Uitwendige versie bij stuitligging

Een uitwendige versie is het draaien van je kindje van stuitligging naar hoofdligging aan de buitenkant van je buik. Bij de Geboortezaak zijn een aantal verloskundigen opgeleid en geregistreerd als versiekundigen. Je kunt bij ons terecht voor deze draaiing, ook als je geen client van De Geboortezaak bent.

Waarom een versie?

Rond 30 weken ligt 25% van de kinderen in stuitligging. Een groot deel daarvan draait uit zichzelf naar een hoofdligging. Bij 36 weken ligt 3% van de kinderen nog in stuitligging. Geldt dit voor jouw kindje, dan kan een versie een optie zijn. De kans dat je kindje na 36 weken nog spontaan draait, is namelijk klein.

Een stuitligging tijdens de bevallling geeft een grotere kans op complicaties zoals het niet vorderen van de bevallling, een keizersnede en kindjes moeten na de geboorte vaker opgenomen worden op de couveuseafdeling. Een keizersnede is een grote buikoperatie en brengt meer risico's meer voor de moeder en haar kindje. Met een versie vergroot je de kans op een hoofdligging waardoor er minder risico's zijn tijdens de bevalling.


Draai handelingen bij een stuitligging

De versie

Voorafgaand aan de versie, zal met de echo gekeken worden naar de precieze ligging van het kindje, de hoeveelheid vruchtwater, de plaats van de placenta en eventuele bijzonderheden. Ook worden de harttonen van het kindje beluisterd. Tijdens de versie zal geprobeerd worden het kindje te draaien door middel van uitwendige druk door de handen van de versiekundigen. Je kindje moet zelf meedraaien, de versiekundige zal niets forceren.

Een versie kan door het drukken op de buik soms onprettig aanvoelen. Mocht het te gevoelig zijn, zal de versiekundige stoppen met de versie. Soms zijn er binnen één afspraak meerdere pogingen nodig om het kindje te laten draaien. Na de versie wordt met de echo opnieuw naar de ligging van de baby gekeken en wordenn de harttonen weer beluisterd. Als je een Rhesus D negatieve bloedgroep hebt, krijg je Ant D toegediend. Gemiddeld is het slagingspercentage 50%, 30% als je zwanger bent van je 1e kindje en 70% als je zwanger bent van je 2e kindje.

Complicaties van een versie

Een versie is een veilige handeling. Complicaties na een versie komen zelden voor. Soms heeft het kindje en wat tragere hartslag, maar dat herstelt meestal binnen 10 minuten naar het normale ritme. Ook kan de buik tijdelijk wat gevoelig en beurs aanvoelen. Verlies je bloed of vruchtwater, moet je direct contact opnemen met jouw verloskundige. Als de versie niet is gelukt, zal jouw verloskundige je doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Kosten

De kosten van de versie worden volledig vergoed en zullen door ons worden gedeclareerd bij jouw zorgverzekeraar.

Praktische tips

  • Draag makkelijk zittende kleding. Eventueel in laagjes zodat je makkelijk ook wat uit kunt trekken.
  • Kom met een half volle blaas
  • Natuurlijk kun je iemand meenemen ter ondersteuning
  • Meer informatie vind je op deze pagina