Soms is extra onderzoek nodig, echo’s op indicatie

Het kan voorkomen dat we op indicatie extra echo’s tijdens je zwangerschap willen laten maken. Voor deze echo’s kun je ook bij ons terecht. Wanneer dit voor jou aan de orde is, hoor je dat van ons tijdens het spreekuur en plannen we een afspraak op het echospreekuur.

Groeiecho

Echo op beeld te zienTijdens je zwangerschap bepalen we met onze handen de groei van de baby. Soms kunnen we besluiten om de groei van de baby ook via een echo te controleren. Deze echo geeft ons aanvullende informatie en is vooral bedoeld om een groeiachterstand vroegtijdig op te sporen. We meten tijdens deze echo het hoofd, de buikomvang en de lengte van het botje van het bovenbeen van het kind. Bovendien kijken we naar de hoeveelheid vruchtwater die rondom het kindje zit. De metingen worden verwerkt in een groeicurve, deze geeft ook een schatting van het gewicht van het kindje op dat moment.

Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek (GUO)

Soms wordt er bij de 20 weken echo of later in de zwangerschap een bevinding gedaan die afwijkt van wat we normaal vinden. Dit kan een reden zijn om een extra uitgebreide echo bij de gynaecoloog te maken.

Placentalokalisatie

Bij de 20 weken echo wordt gekeken waar de placenta in je baarmoeder ligt. Wanneer dat laag in de baarmoeder is, willen we daar later in de zwangerschap nog een keer naar kijken. De echo placentalokalisatie vindt meestal rond 32 weken zwangerschap plaats.

Echo nierbekken

Soms wordt er tijdens de 20 weken echo wat meer vocht dan normaal in het nierbekken van je kindje gezien. Meestal verdwijnt dat weer vanzelf. Ter controle beoordelen we dat rond 30 weken nogmaals met een echo.