Als het anders gaat, een miskraam

Soms verloopt de zwangerschap niet zoals jullie gehoopt hadden en blijkt vroeg in de zwangerschap dat het vruchtje gestopt is met groeien en geen hartactie meer heeft. Ongeveer 10% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. Een miskraam komt dus best vaak voor, maar er wordt nog weinig over gesproken.  

Hoe verder?

miskraam Soms komt de miskraam vanzelf op gang en krijg je bloedverlies en stevige buikpijn. In andere gevallen is het nodig om daar wat hulp bij te krijgen. Dit kan door tabletten te nemen die de baarmoeder stimuleren samen te trekken, waardoor de miskraam alsnog op gang komt. Een andere optie is een curettage. We zullen je begeleiden in dit proces en werken hierbij samen met de gynaecoloog.

Lees meer

Verwerken van een miskraam

Een miskraam is naast het verlies van een vruchtje ook het verliezen van alle toekomstdromen met dit kindje. Na een miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen en het gevoel hebben stil te staan. Je mag samen de tijd nemen om dit verlies een plek te geven. We ondersteunen jullie hier met alle aandacht bij en helpen je op weg als extra begeleiding nodig is.

Miskraambegeleiding