Een baby! En nu…?

De bevalling is achter de rug en jullie zijn de ouders van het mooiste kindje van de wereld. De komende 8 dagen worden je kraambed genoemd. Deze periode is bedoeld om  te herstellen van de bevalling, je baby te leren kennen en handig te worden in de verzorging van jullie kindje. De kraamverzorgster zal jullie daar deze dagen bij ondersteunen. Wij zullen jullie ook een aantal keer bezoeken in deze week.

Kraamzorg

kraamtijdDe Nederlandse kraamzorg is uniek in de wereld. Er is geen land ter wereld waar kersverse ouders thuis hulp krijgen in de eerste week na de bevalling. Tijdens de bevalling en het kraambed werken wij nauw samen met de kraamverzorgster. In je kraambed zal ze jullie begeleiden bij het verzorgen van de baby, medische controles uitvoeren, licht huishoudelijk werk verrichten, maar vooral veel tips en adviezen geven. Wanneer er zich problemen voor doen, zal zij contact met ons opnemen.

Kraamzorg valt in de basisverzekering. Dit betekent dat elke verzekeraar kraamzorg vergoedt. Wel wordt er een standaard per uur eigen bijdrage gerekend.  Als je een aanvullende verzekering hebt is de kans groot dat de eigen bijdrage vergoed wordt.

Hielprik en gehoortest

Iedere pasgeboren baby krijgt een hielprik en een gehoortest. Dat gebeurt in de eerste week na de geboorte. Een medewerker van het screeningsteam van het consultatiebureau komt bij jullie thuis om de hielprik en de gehoortest te verrichten.

Meer over hielprik      Meer over gehoortest

Consultatiebureau

Tijdens de zwangerschap hebben wij gecontroleerd of je baby zich goed ontwikkelde. Uiteraard willen we nu jullie kindje geboren is, ook blijven volgen of hij of zij zich normaal blijft ontwikkelen. Dit wordt gedaan door het de jeugdartsen en – verpleegkundigen van het consultatiebureau. Bij hen kun je terecht met al je vragen over de gezondheid, het opvoeden en opgroeien van kinderen. Ook de vaccinaties worden door het consultatiebureau gegeven.

De eerste kennismaking met het consultatiebureau is al in de kraamtijd. Jullie krijgen dan bezoek van een medewerker die de hielprik en gehoortest zal doen. Iets later maakt de jeugdverpleegkundige een afspraak met jullie voor een huisbezoek en als jullie kindje ongeveer 4 weken oud is, brengen jullie je eerste bezoek aan het bureau. Tijdens deze afspraak onderzoekt de jeugdarts jouw baby, wordt je baby gewogen en gemeten en kun je al je vragen stellen. Na elke afspraak krijg je een vervolgafspraak mee.