Waar ga je bevallen, de keuze is aan jou

Waarschijnlijk heb je tijdens de zwangerschap al een idee gevormd over hoe en waar je zou willen bevallen. Wanneer je zwangerschap normaal verloopt en er geen medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen, kiezen jullie of je thuis, in een Geboortehuis of poliklinisch in het ziekenhuis wilt bevallen.

bevallenAlle opties zijn even veilig en worden door ons begeleid. Het is van belang om díe plek te kiezen waar jij je veilig en op je gemak voelt. Hierdoor kun je beter ontspannen, wat weer een positief effect heeft op de weeën. 

Thuis

Weeën opvangen in je eigen bed en onder je eigen douche: jullie eigen huis is meestal de plek waar je het best kunt ontspannen. En ontspanning is belangrijk tijdens de bevalling. Als je thuis bevalt, begeleidt één van de verloskundigen van jouw team je bevalling. Zij wordt geassisteerd door de kraamverzorgster.

Bevallen en dan?

Na de geboorte van jullie kindje zorgt de kraamverzorgster voor beschuit met muisjes en wat andere versnaperingen om weer op kracht te komen na alle inspanningen. Als jij er klaar voor bent, mag je douchen en zorgen wij dat alle spullen van de bevalling aan kant zijn en je in een fris bedje terecht komt.

Kosten? 

Er zijn geen extra kosten voor een thuisbevalling

Ziekenhuis zonder medische indicatie

Wil je liever niet thuis bevallen, maar wel een huiselijke sfeer in het ziekenhuis ervaren? Dan kun je poliklinisch bevallen in het ziekenhuis van jouw keuze. Je bevalt met één van de verloskundigen uit jouw team en zij wordt geassisteerd door een kraamverzorgster of een verpleegkundige van het ziekenhuis. Alle ziekenhuizen hebben mooie bevalsuites die van alle gemakken voorzien zijn. Wij begeleiden bevallingen in het St. Antonius Geboortezorg Leidsche Rijn, het Geboortehuis Utrecht in het Diakonessenhuis en in het WKZ.

Bevallen en dan?

Na de geboorte van jullie kindje blijven jullie nog een aantal uren in het ziekenhuis. Wanneer de eerste uren na de bevalling goed verlopen zijn, kunnen jullie met je kindje naar huis.

Kosten?

Voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie geldt een wettelijke eigen bijdrage van ongeveer 500 euro. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze bijdrage. Bekijk de polis van je zorgverzekeraar of deze kosten voor jou volledig vergoed worden. 

st antonius  Logo Diakonessenhuis  Geboortehuis Utrecht      Wilhelmina Kinderziekenhuis

Ziekenhuis met medische indicatie

Soms krijg je het advies om in het ziekenhuis bevallen. Je hebt dan een medische indicatie. Wanneer je tijdens de zwangerschap door de gynaecoloog begeleid wordt, is dat bijvoorbeeld het geval. Maar ook tijdens de bevalling kan er een reden zijn om de hulp van een gynaecoloog te vragen. De baby kan in het vruchtwater gepoept hebben, je wilt pijnstilling of de bevalling vordert niet voldoende. In dat geval neemt de arts de begeleiding van de bevalling van ons over.

Bevallen en dan?

Afhankelijk van het verloop van de bevalling blijven jullie nog een aantal uren ter observatie in het ziekenhuis. Soms komt de kinderarts ook nog even langs om de baby te controleren en soms moet je een nachtje blijven. Voor de kersverse papa wordt dan ook een bedje geregeld!

Kosten?

De kosten voor een bevalling met een medische indicatie worden altijd volledig vergoed door je zorgverzekeraar.