Zwanger in Nieuwegein: wat nu?

Je bent zwanger en je hebt ook al wat veranderingen in of aan je lichaam opgemerkt. Je denkt misschien na over veranderingen in je levensstijl, waar je precies op moet letten. Als je zwanger bent, zijn er dan dingen die je wel en beter niet kunt doen? Wij hebben de zwangerschapssymptomen voor je op een rijtje gezet, je kunt ook onze tips lezen. Ben je woonachtig in Nieuwegein of omgeving en zoek je professionele en betrokken begeleiding tijdens je zwangerschap? Je kunt nu een afspraak maken bij onze hoofdlocatie het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Zwanger… wat zijn eigenlijk de symptomen?

Je bent woonachtig in Nieuwegein of omstreken, en je hebt het vermoeden dat je zwanger bent. Check dan onze lijst met zwangerschapssymptomen. Het zijn er nogal wat, en niet iedere vrouw heeft exact dezelfde symptomen.

 1. Misselijkheid. Dit kan heel vervelend zijn en langere of kortere periodes duren. Sommige vrouwen hebben alleen de eerste paar weken last van misselijkheid en andere vrouwen kunnen de gehele zwangerschap misselijk zijn.
 2. Een pijnlijke of gevoelige onderbuik. Als je net zwanger bent, kan je onderbuik gespannen, opgezwollen of strak aanvoelen. Je kunt ook last hebben van gespannen of gevoelige borsten.
 3. Duizelig voelen of last hebben van hoofdpijn. Vanwege de hormonale veranderingen in je lichaam kun je hoofdpijn krijgen of last hebben van duizeligheid.
 4. Stemmingswisselingen of emotioneel voelen. Ben je net zwanger dan kunnen hormonen ervoor zorgen dat je je geïrriteerd of huilerig voelt.
 5. Verandering van je smaak. Vind je koffie ineens helemaal niet lekker meer of denk je de hele dag aan draadjesvlees? Wanneer je net zwanger bent, kunnen je smaak en reuk nogal veranderen.
 6. Vermoeidheid komt heel veel voor bij zwangere vrouwen. Wel 90% van alle zwangeren heeft er last van. Zwanger zijn kost veel energie. Zeker in de eerste weken, wanneer je lichaam moet wennen aan de hormoonveranderingen.

Lees meer over alle zwangerschapskwaaltjes die je maar kunt hebben. Je bent niet alleen, en gedeelde smart is halve smart!

Wat te doen als je zwanger bent in Nieuwegein?

Afspraak maken bij de verloskundige

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Je hebt een positieve zwangerschapstest en misschien heb je al een paar van bovengenoemde zwangerschapssymptomen. We kunnen ons heel goed voorstellen dat je vragen of behoefte aan uitleg hebt. Onze verloskundigen in Nieuwegein zijn gespecialiseerd in alles rond de zwangerschap en bevalling en geven je graag advies. Je kunt contact opnemen met een van onze verloskundigen in Nieuwegein of omgeving om een eerste afspraak te maken waarin we al je vragen zullen beantwoorden. Kies onze dichtstbijzijnde locatie in Nieuwegein en vul het inschrijfformulier in.

Afspraak maken     Meer over de controles

De rol van foliumzuur en vitamine D bij zwanger zijn

zwanger, wat nu in NieuwegeinAanstaande moeders in Nieuwegein en supplementen

Ben je al begonnen met het slikken van foliumzuur en vitamine D voordat je zwanger was? Helemaal goed! Doe je dit nog niet, dan raden we je aan om daar zo snel mogelijk mee te beginnen nu je zwanger bent.

Foliumzuur

Wanneer je zwanger bent zorgt het slikken van foliumzuur ervoor dat de kans verkleind wordt dat je baby een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte zou kunnen krijgen. Normaal gesproken krijg je foliumzuur binnen via je normale voeding, maar dit is helaas niet voldoende als je zwanger bent. Daarom raden wij aan om iedere dag 400 microgram foliumzuur te slikken totdat je 10 weken zwanger bent.

Vitamine D

Een ander belangrijk supplement voor zwangere vrouwen is vitamine D. Wij adviseren om dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken, omdat vitamine D ervoor zorgt dat je kindje goed groeit. Vitamine D kun je gedurende de hele zwangerschap blijven slikken, ook wanneer je je kindje borstvoeding geeft.

Wil je meer informatie of heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze verloskundigen op onze hoofdlocatie het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan nu je zwanger bent

Ook als je een aanstaande moeder in Nieuwegein bent, is het verstandig om te kijken naar wat en wanneer je eet. Heb je normaal gesproken al een gezond en gevarieerd eetpatroon, dan hoef je niet veel te veranderen. Goede voeding zorgt ervoor dat zowel jij als de baby voldoende binnenkrijgen tijdens de zwangerschap, je hoeft dus niet te eten voor 2.

Er zijn wel een aantal producten die je beter kunt vermijden als je zwanger bent. Deze producten kunnen mogelijk besmet zijn en een infectie veroorzaken zoals toxoplasmose en listeriose.

Eet als aanstaande moeder in Nieuwegein beter geen:

 • Rauw vlees of vleeswaren (gemaakt van rauw vlees), zoals filet américain, ossenworst, rode biefstuk, carpaccio, salami en rosbief
 • Zachte kazen die van rauwe melk gemaakt zijn (au lait cru)
 • Rauwe vis en gerookte kant-en-klare vis uit de koeling
 • Rauwe eieren of producten met rauwe eieren
 • Lever

Meer over voeding

9 extra (en belangrijke) adviezen wanneer je zwanger bent:

 • Drink geen alcohol. Alleen drankjes met 0,0% alcohol hebben geen invloed op je baby.
 • Niet meer dan 1 kop koffie per dag drinken vanwege de cafeïne.
 • Slik je medicatie of ga je medicijnen slikken? Overleg altijd eerst met je huisarts of met ons of je deze medicijnen veilig kunt gebruiken.
 • Was je groente goed voor gebruik, ook de voorgesneden groente uit de supermarkt.
 • Niet te veel leverproducten eten zoals leverworst en paté. Het is toegestaan om maximaal 1 portie per dag te eten.
 • De kattenbak kun je beter door iemand anders laten schoonmaken. Als je het toch zelf moet doen, doe dan wel handschoenen aan. Trek ook handschoenen aan als je in de tuin gaat werken.
 • Het is aan te raden om regelmatig vette vis te eten als je zwanger bent, maar houd het dan bij maximaal 2 porties per week.

Sporten en zwanger zijn

sporten terwijl zwanger in Nieuwegein

Sporten wanneer je zwanger bent en in Nieuwegein of omstreken woont

Sporten of bewegen is ook belangrijk voor aanstaande moeders in Nieuwegein. Zo blijf je fit, energiek en sterk tijdens de zwangerschap. Sporten en bewegen kan zwangerschapsklachten voorkomen of verminderen en je slaapt er beter van. Een goede conditie ondersteunt je ook tijdens de bevalling en zorgt ervoor dat je daarna sneller herstelt.

Sport tips

Je echo in Nieuwegein

Rond 8 weken zwangerschap zijn jullie welkom voor een eerste echo. We kunnen jullie je kindje dan voor het eerst laten zien. We kijken of we het hartje kunnen zien kloppen, meten de baby op, kijken of er geen sprake is van een meerlingzwangerschap en we beoordelen of de zwangerschap in de baarmoeder zit en niet daarbuiten. Deze echo wordt niet standaard door je zorgverzekeraar vergoed, maar wij zien het als een #service van de Zaak en sturen je hier geen rekening voor. Daarna volgen meer echo's in overleg met jullie.

Moeders voor Moeders

Ook voor vrouwen die zwanger zijn in Nieuwegein

Andere vrouwen helpen wanneer je zwanger bent

Je kunt je geluk delen! Moeders voor Moeders wil de kinderwens van stellen met vruchtbaarheidsproblemen vervullen. Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Ik wil meedoen